'Generació 3XL': El fenomen de l'anime en català arriba en format llibre
Arriba la proposta de Sant Jordi pensada per aquells "millenials" que van créixer amb el Super3 i el canal 3XL
Arriba la proposta de Sant Jordi pensada per aquells "millenials" que van créixer amb el Super3 i el canal 3XL
Els joves que van créixer mirant anime en català tenen un motiu per celebrar: el llibre Generació 3XL (Ara Llibres) arriba per homenatjar l’època daurada del canal 3XL, que entre el 2010 i el 2012 va ser el referent televisiu juvenil a Catalunya. L’obra, que ja es pot trobar a les llibreries, analitza l’impacte d’aquest projecte de Televisió de Catalunya i la seva influència en la cultura audiovisual del país.
El llibre, escrit pels germans Cuartero, que gestionen el perfil d'Instagram @3xlvibes, recull testimonis de dobladors que van donar veu als nostres personatges, periodistes, fans i professionals del sector per explicar com el 3XL va contribuir a normalitzar el català entre els joves i a convertir sèries com Bola de Drac, One Piece, InuYasha o Detectiu Conan en fenòmens de masses. També reflexiona sobre el paper de l’anime en la construcció d’una identitat cultural compartida i sobre com aquest llegat ha sobreviscut a través de la nostàlgia i les xarxes socials. En aquest sentit, aquest llibre no només repassa les sèries que van marcar una generació, sinó que també inclou anècdotes d’en Kero i altres icones del Super3, i fins i tot tests i rànquings amb els millors moments de la història del 3XL. Perquè, qui no recorda la Ruïnosa, en Petri, el Tomàtic o el Súper Zero?
El llegat d'un canal que mai no ha desaparegut
El 3XL va néixer el 2000 com una franja nocturna dins del Canal 33, anomenada 3XL.net. Aquell espai va ser tota una revolució: per primera vegada, es dedicava un horari específic a sèries juvenils i anime en català, amb una identitat pròpia que combinava entreteniment i divulgació digital. La seva web interactiva, avançada per l’època, permetia als espectadors participar en xats, fòrums i concursos relacionats amb les sèries que s’emetien.
El 3XL va ser més que un canal de televisió: va ser una comunitat, un espai d’identificació per a tota una generació de catalanoparlants que trobava en l’anime una porta a mons fantàstics sense haver de canviar de llengua. A l’inici, 3XL.net va oferir continguts icònics com Evangelion, Cowboy Bebop. La gran acollida d’aquesta franja va ser clau perquè, el 2010, es convertís en un canal independent dins de Televisió de Catalunya, compartint freqüència amb el Super3. Durant aquesta nova etapa, el 3XL va ampliar la seva oferta i va introduir sèries com One Piece, Death Note, Bleach,, consolidant-se com el gran referent juvenil a la televisió en català. El canal també apostava per la comunitat online amb un format innovador que es deia Horitzons.
El llibre Generació 3XL recull aquest esperit i el posa a l’abast de tots aquells que encara guarden el carnet de Súper com un tresor. Aquesta obra arriba en un moment en què la nostàlgia pel 3XL i el Super3 és més viva que mai. A les xarxes socials, comptes com @3xlvibes continuen recordant aquesta etapa daurada, i fins i tot 3Cat ha dedicat un reportatge especial a la publicació del llibre (veure vídeo).
Per què va tancar el 3XL?
Tot i l’èxit i el gran seguiment del canal, el 3XL va cessar emissions el 2012 a causa de les retallades pressupostàries en els mitjans públics. Televisió de Catalunya va justificar el tancament per la necessitat d’optimitzar recursos i centrar-se en el públic infantil amb el canal Super3 i salvaguardar el lideratge de TV3. La decisió va generar una onada d’indignació entre els espectadors, que van perdre un espai únic en català. Amb la seva desaparició, moltes sèries van quedar penjades sense un final, i el panorama audiovisual en català va perdre una peça fonamental per a la normalització lingüística entre els joves. La seva absència encara es fa notar avui dia, i el seu record segueix viu entre els que van créixer amb ell.