Les veus de l'ànima

EL DOCUMENTAL MÉS ESPERAT: LES VEUS DE L'ÀNIMA

La curiositat és un motor de sorpreses. Voler saber més sobre una temàtica concreta et transporta a voler experimentar-la més, i d'aquesta passió, en poden sorgir grans produccions molt interessants. Les veus de l’ànima és un documental estrenat el 4 de juliol de l'any 2014 dirigit per Alexander Hurtado i Mario Guerra com a Treball Final del Grau en Comunicació Audiovisual. Aquesta reportatge està relacionat directament amb el doblatge en català, especialment l'anime en català. Va comptar amb la intervenció de nombrosos actors i actrius del sector, directors, un assessor lingüístic i una traductora.

Els actors que prenen part al documental són l'actor Josep Maria Mas, els germans Núria i Albert Trifol, l'actor Carles Lladó, l'actriu Ana Maria Camps, l'actor Joan Sanz, l'actor Ramon Hernàndez, l'actor Marc Zanni, els germans Mark i Marta Ullod,  l'actor Joan Pera, l'actriu Anna Orra i per acabar la traductora Verònica Calafell i l'assessor lingüístic David Arnau. Els actors que hi participen fan un balanç dels anys que porten exercint la professió, i la majoria estan entre els quinze i els vint anys, a excepció de, per exemple, Joan Pera que ja és d'avançada edat. Al documental ens parlen de com és aquest món, diuen que és un món molt engrescador i que si ho proves et pot atrapar de ple. Com que aquest documental va destinat principalment al doblatge d'anime en català, tot gira al voltant d'aquest gènere i del que ha suposat que mitjans de comunicació com TV3 hi apostessin. Suposava una normalitat respecte al castellà que fins a l'aparició de TV3 no s'havia portat a terme. Destaquen també que fins i tot, la tasca de TV3 amb les sèries anime pogués arribar a persones que no fossin catalanoparlants i els hi agradés igual i valoressin més la llengua catalana. Afirmen que en el cas de l'anime, en català s'ha cuidat molt més que en castellà, fins al punt que es percep una gran diferència de qualitat de sèries manga tant en castellà com en català. Un d'aquests exemples, que surt al documental és la sèrie Shin Chan.

“Amb tot el respecte per la gent que dobla altres llocs i fa les coses suposo tan bé com pot, però la diferència és impressionant del doblatge fet aquí del doblatge fet a fora, fins al punt que molta gent d’Espanya es mira la sèrie en català perquè els hi sona molt millor i està mes ben interpretat.”

Josep Maria Mas, actor de doblatge

“El personatge de Shin Chan, en castellà és molt trist, molt igual i molt monòton. El personatge de Shin Chan en castellà no té cap gràcia. No li han sabut trobar la similitud amb l’original.”

Anna Orra, actriu i directora de doblatge.

També afirmen que durant molts anys la seva tasca no ha estat reconeguda per la societat i que a països com el Japó sí que ho són. Amb el pas dels anys i l'auge de les noves tecnologies això ha anat desapareixent fins al punt que el públic pot saber qui doblarà aquell personatge abans que l'actor ho faci públic. Tot això els actors no ho assimilaven fins que arribaven esdeveniments com El Saló del Manga, que és un esdeveniment que actualment es fa una vegada a l'any a Barcelona i aplega dibuixants, actors i actrius de doblatge i directors de sèries d'aquest tipus amb els seus fans. Quan van veure que la cosa anava de debò, i que venien milers de persones, llavors van començar a creure-s'ho. També esmenten el record del tancament del canal 3XL, que ells mateixos afirmen que doblaven molt per aquell canal. Els mateixos actors afirmen que sense l'èxit de les mítiques sèries com Bola de Drac, Doctor Slump, o Shin Chan, no s'hagués arribat a on estem a hores d'ara, i que gràcies a l'aposta de l'anime japonès, hem guanyat més professionalitat del doblatge en català.

ELS PARTICIPANTS

Josep Maria Mas

Fitxa Josep Maria Mas

Ramon Hernàndez

fitxa Ramón Hernàndez

Albert Trífol

Fitxa Albert Trifol

Núria Trífol

Fitxa Núria Trifol

Carles Lladó

Fitxa Carles Lladó

Ana María Camps 

Fitxa Ana M Camps

Joan Sanz 

Fitxa Joan Sanz

Marc Zanni

Ficha

Mark Ullod

Marta Ullod

Fitxa Marta  Ullod

Anna Orra

Anna Orra

Joan Pera

David Arnau

ficha David Arnau v 2

Verònica Calafell

fitxa Verònica Calafell

EL TEASER I EL DOCUMENTAL