La Vermella

A les sales de doblatge hi ha un llum de color vermell que s'encén cada vegada que es grava. Un llum que en els últims quaranta anys s'ha encès de forma ininterrompuda en la producció de doblatge en català. Però com es fa el doblatge d'una pel·lícula? Malgrat consumir-ne contínuament, en sabem ben poc, d'aquesta professió. Per això, en aquest podcast, intentarem respondre a totes aquestes preguntes amb les veus protagonistes del doblatge en català. Encenem la vermella i comencem. 

La Vermella és un podcast de Catalunya Ràdio estrenat el dimarts l'11 d'octubre de 2022. És considerat el podcast del doblatge català per excel·lència i està presentat i dirigit per l'actor de doblatge Jordi Domènech. L'equip del programa s'amplia amb la incorporació de Marta Solé, que conjuntament amb Domènech, s'encarrega de fer el guió, i l'actriu Estel Tort fa la veu en off. En cada episodi estrenat els dimarts, s'entrevista un actor o actriu de doblatge en català. A través de les seves feines i dels personatges a qui han posat la veu es pretén aprofundir i descobrir què s'amaga darrere d'aquesta professió tan desconeguda i anònima. El podcast també vol ser, a la vegada, aquell reconeixement a totes les persones que, dia rere dia, s'han dedicat a aquesta professió, doblant sèries i pel·lícules en català, fent arribar la llengua, a través de l'audiovisual, a tot arreu. A més a més, a cada programa hi ha la secció "Llegenda de faristol" on s'indaga en un actor o actriu de doblatge ja desaparegut però històric, i que tingui relació amb l'entrevistat. La primera temporada ha comptat amb la presència de 20 convidats, 20 llegendes de faristol i 20 històries d'aquesta professió 

ANUNCI SONOR

Jordi Boixaderas, María Lluïsa Solá, Pere Molina, Estel Tort, Joan Carles Gustems i Isabel Valls protagonitzen aquest fantàstic anunci sonor de La Vermella.

Van estar molts anys a les fosques. Poca gent sap com són i qui són. Ara deixaran de ser només una veu a i es mostraran tal com son. No hem de tenir por, no es trencarà la màgia. Tenen moltes personalitats, però no son perillosos. 

Això sí, val més que no els posem a prova, d'acord? 

TRÀILER

ELS CONVIDATS

Jordi Boixaderas 

Jordi Boixaderas és una de les grans veus protagonistes del doblatge en català. Russell Crowe, Sean Bean o Daniel Craig són alguns dels actors a qui ha doblat. 

Victòria Pagès

Victòria Pagès ha fet molt teatre, molta televisió i molt doblatge. Ha sigut la veu d'actrius com Meg Ryan, Carrie-Anne Moss o Olivia Colman entre moltes altres. 

Jordi Brau

Jordi Brau és la veu habitual de Tom Hanks, Tom Cruise, Robin Williams, Sean Penn o Kenneth Branagh. Una de les primeres sèries com actor de doblatge en català va ser Els joves.

Ana Pallejà

Amb només 3 anys, Ana Pallejà va trepitjar per primer cop una sala de doblatge. doblant nens i nenes de la gran pantalla i va participar en doblatges de sèries de TV3 com A dalt i a baix. És la veu habitual de Reese Witherspoon, Charlize Theron.

Joan Pera

Joan Pera és un històric del doblatge en català. Va ser la primera veu de TV3 i va doblar sèries mítiques dels inicis com N'hi ha que neixen estrellats, L'escurçó negre o Mr. Bean. Sense oblidar-nos de l'actor Woody Allen, de qui ha sigut la veu habitual. 

Montse Miralles

Montse Miralles és una veu històrica del doblatge en català. A Dallas va fer el personatge de la Pam i també va ser Marilyn Monroe a la pel·lícula Ningú no és perfecte. També va dirigir doblatges com El Padrí o Allò que el vent s'endugué

Pep Sais

Amb una llarga carrera de teatre a l'esquena és una de les veus més inconfusibles del doblatge en català. Pep Sais va ser el príncep Harry de L'escurçó negre i ha doblat actors com Joe Pesci, Toby Jones o Wallace Shawn. Va ser la veu al dinosaure Rex de Toy Story.

Maria Lluïsa Solà

Maria Lluïsa Solà és una llegenda viva del doblatge de casa nostra amb més de 50 anys a la professió. Va ser la veu de Sigourney Weaver a Alien i ha doblat actrius de la talla de Judi Dench, Kathy Bates o Helen Mirren en moltíssimes pel·lícules. 

José Posada

José Posada és la veu habitual de Matt Damon, Adam Sandler o Jude Law i ha treballat en moltíssimes sèries i pel·lícules doblades en català. Una de les primeres sèries va ser "Gent del barri" a TV3. També ha fet el protagonista de Moonfall, un dels primers doblatges en català de Prime Video. 

Mercè Montalà

Mercè Montalà és una de les actrius de doblatge que més han treballat en aquesta professió. Amb la seva veu càlida i propera ha doblat de forma habitual Julia Roberts, Michelle Pfeiffer o Emma Thompson. 

Pep Anton Muñoz

Pep Anton Muñoz és un actor totterreny: teatre, cinema, televisió, musicals i doblatge. Un dels actors de doblatge més camaleònics i que ha posat la veu de forma habitual a Hugh Grant, John Malkovich o Christoph Waltz. 

Núria Trifol

Núria Trifol és una de les veus més habituals del doblatge en català. Va començar amb només sis anys i és la veu habitual d'actrius com Natalie Portman, Anne Hathaway o Keira Knightley. En anime ha participat en sèries com Ranma, Candy Candy o El Detectiu Conan.  

Jaume Comas

Jaume Comas és un dels actors de doblatge més prolífics i que en més sèries i pel·lícules ha participat en el doblatge català. Ha doblat actors com Jack Nicholson i Tommy Lee Jones i ha sigut el narrador de nombrosos documentals 

Isabel Valls

Isabel Valls va començar de molt jove en el món del doblatge i una de les primeres protagonistes que va fer va ser Audrey Tautou a Amélie. També ha doblat l'actriu Kristen Stewart. I és la veu tant en català com en castellà de Penélope Cruz. 

Marc Zanni

Bola de Drac va marcar tota una generació, i el seu doblatge, també. Marc Zanni va posar la veu al seu protagonista, Son Goku. A més, també ha doblat actors com Ben Stiller o Brendan Fraser i ha dirigit sèries d'animació com Shin Chan o One Piece

Maife Gil

Maife Gil té una gran trajectòria tant en teatre com en televisió, i no només ha doblat actrius com Vivien Leigh, Glenn Close o Diane Keaton, sinó que ha estat la directora de doblatge de sèries com Jo, Claudi o la primera estrena en català als cinemes de Walt Disney, El geperut de Notre-Dame. 

Joan Carles Gustems

Joan Carles Gustems ha doblat actors com Bruce Willis, George Clooney o Hugo Weaving. Una de les veus protagonistes més importants del doblatge en català.  

Núria Mediavilla

Núria Mediavilla va començar en el món del doblatge de ben petita. Ha bastit una carrera en què ha aconseguit ser la veu d'algunes de les actrius protagonistes de Hollywood com Uma Thurman, Jodie Foster o Kate Winslet. 

Pere Molina

Pere Molina és un dels actors amb més experiència de la professió. La seva veu càlida i dolça l'ha portat a doblar actors com Denzel Washington, Gary Oldman o Jean-Claude van Damme i aquests últims anys per a TV3 Tom Hanks o Tom Cruise. 

Maria Jesús Lleonart

Maria Jesús Lleonart, amb el seu to i la seva veu inconfusibles, ha participat en innombrables pel·lícules i sèries de parla catalana, com la mítica Gent del barri, a TV3, als anys 80. També ha doblat actrius com Goldie Hawn, Sissy Spacek o Emily Watson en nombroses pel·lícules. 

LLEGENDES DEL FARISTOL

Joaquim Díaz

Enric Arredondo

Xavier Angelat

Manuel Lázaro

Ramon Puig

Arseni Corsellas

Salvador Vives

José Luis Sansalvador

Núria Cugat

Glòria Roig

Carme Contreras

Alber Trifol

Josep Mª Ullod

Adrià Frías

Vincenç Manel Domènech

Jesús Ferrer

Ernest Aura

Pepe Mediavilla

Josep Mª Angelat

Elsa Fàbregas