Fringe

Fringe és una sèrie de ciència-ficció americana creada per J. J. Abrams que es va estrenar al canal FOX el 9 de setembre de 2008 i compta amb un total de 100 capítols dividits en cinc temporades. Els agents de l'FBI, Olivia Dunham i Peter Bishop, s'enfronten a un fenomen inexplicable de tipus amenaçador que s'estén ràpidament. En un intent d'aturar la propagació, reclamen l'ajuda del pare estrany de Bishop, el científic institucionalitzat Dr. Walter Bishop. Joshua Jackson (Dawson's Creek) interpreta el paper principal de Peter Bishop, un noi intel·ligent amb molts deutes amb jocs d'atzar. Anna Torv (The Secret Life of Us) és Olivia Dunham, una jove i dura agent de l'FBI que s'ha d'enfrontar a un fenomen inexplicable. A la sèrie també hi ha Kirk Acevedo de The Black Donnelly i Mark Valley de Boston Legal. Tots dos juguen a agents de l'FBI. La sèrie va estar en emissió fins el 18 de gener de 2013. A Catalunya la sèrie es va estrenar el 7 d'octubre de 2010 a TV3 i es van emetre totes les temporades. Posteriorment es va reemetre pel canal 3XL. Actualment no es pot trobar en català en cap plataforma. 

HEMEROTECA

L'estrena de Fringe va arribar en un moment de transformació de la cadena on TV3 apostava pels programes consolidats de la cadena i per noves produccions estrangeres, com la continuïtat de Danys i perjudicis. La directora de l'ens públic, Mònica Terribas, va anunciar que la intenció del mitjà de comunicació era mantenir la qualitat de les propostes que oferien amb el mateix pressupost o, fins i tot, amb un capital inferior a causa de la crisi econòmica. 

Diari de Girona, 7 setembre 2010

Diari de Girona, 9 setembre 2010

PROMOCIONS TELEVISIÓ

TEMPORADES

Primera temporada (1 - 20)

Un vol internacional aterra a l'aeroport Logan de Boston, amb la seva tripulació i els seus passatgers morts per una misteriosa proteïna que dissol la carn. Quan el company de l'agent especial Olivia Dunham, John Scott, és ferit greument pels productes químics precursors de la mateixa toxina, recluta el doctor Walter Bishop, un bioquímic mentalment inestable, i el seu fill separat, Peter, per ajudar-la a salvar la vida de John. Descobreixen una cura per a l'estat de John, però s'assabenten que l'atac químic no va ser més que un experiment i part d'un misteri més gran anomenat "El patró".

Segona temporada (21 - 43)

La camioneta de l'Olívia és trobada després d'un accident de trànsit a Manhattan; no obstant, Olivia no hi és. Minuts després, del no-res, surt expulsada a través del parabrisa després d'haver viatjat a un univers paral·lel i és hospitalitzada amb lesions cerebrals. L'agent de l'FBI, Amy Jessup, s'interessa a la Divisió Fringe i comença a investigar profundament. El conductor de l'automòbil que va xocar amb Olivia resulta ser un metamorf soldat de l'univers paral·lel a qui ordenen matar Olivia. Quan Olivia desperta sobtadament del coma no recorda cap detall i el metamorf, que en aquell moment té la forma d'una infermera, intenta matar-la. Al soterrani, Francis aparentment mata el metamorf, però més tard es revela que el metamorf el va matar a ell i va assumir la seva forma. 

Tercera temporada (44 - 65)

A l'univers paral·lel, Olivia se les enginya per escapar de les urpes de «Walternatiu» i pren un taxista, Henry, com a ostatge per traslladar-se per Nova York. Al llarg de l'intent de fugida, Olivia revela que se li va fer un experiment on van intentar reemplaçar els seus records per la de l'agent Dunham alterna. Olivia recorda una casa de seguretat i s'hi dirigeix. Resulta que la casa és de la mare de l'agent Dunham alterna, que a l'univers principal va morir fa anys. Marylin, la mare, la convenç que ella va patir una crisi nerviosa a causa del tractament. Com que l'experiment realitzat va ser reeixit, ella «torna» a la Divisió Fringe. Mentrestant, a l'univers principal, Walter i Peter es preparen per seguir les seves vides sense sospitar que Olivia en realitat és la seva versió alterna encoberta.

Quarta temporada (66 - 87)

Ha passat una setmana des que les divisions Fringe dels dos universos van començar a treballar juntes per resoldre l'imminent col·lapse. Olivia investiga el cas on el Lincoln Lee de l'univers principal és testimoni de la mort del seu company Robert per part d'un home amb pell translúcida mentre seguien una venda d'armes il·legals. Lincoln, per afecte cap al seu company, insisteix a seguir Olivia i li demana a ella ia la seva divisió que solucionin el cas de la seva mort. Lee descobreix que hi ha més d'una víctima, ja que diversos cossos han aparegut així darrerament, però la informació no és divulgada per la Divisió Fringe. Finalment es localitzen dos assassins amb pell translúcida al seu amagatall, on són eliminats per Olivia, però abans són cremades les notes de recerca per un tercer sospitós no identificat, que aconsegueix escapar-se.

Cinquena temporada (88 - 100)

L'any 2036, Peter, Astrid, Walter i Etta -filla en el futur de Peter i Olivia- comencen a buscar Olivia per poder alliberar-la de l'ambre. Un cop fet, descobreixen que ella té la clau per trobar els plànols duna màquina capaç de derrotar els Observadors, però Walter és capturat i interrogat per aquesta informació. Després que la ment de Walter resulta malmesa per l'interrogatori telepàtic de Windmark, l'equip es dirigeix al vell laboratori de Walter ubicat a Harvard per trobar la informació necessària per derrotar els Observadors.

100 capítols

5 temporades

Estrena: 9 setembre 2008

A TV3: 7 octubre 2010

EL DOBLATGE CATALÀ

El doblatge català no es va fer fins el 2010 amb les següents dades:

OPENINGS I ENDINGS

CLIPS I VÍDEOS