La Montse, la Miralles


L'actriu de teatre, cinema, televisió i doblatge va morir ahir dijous als 67 anys

L'actriu Montse Miralles ha mort als 67 anys. Considerada una pionera i històrica del doblatge català, va ser la veu de nombroses actrius i coneguts personatges com la Pam de Dallas o la Marilyn Monroe a la pel·lícula Ningú no és perfecte. Qui també va ser de les primeres dones directores de doblatge també va atorgar la veu a actrius com Ingrid Bergman, Kathleen Turner, Sofia Loren, Deborah Kerr o Barbra Streisand, entre altres. Molt estimada i respectada per tothom, va dirigir doblatges en català de pel·lícules mítiques com Allò que el vent s'endugué, amb Maife Gil i Jose Luís Sansalvador als papers protagonistes, les dues primeres parts d'El padrí, o la llegendària Casablanca. Quan ha trascendit la notícia del seu traspàs, les xarxes socials s'han omplerts de missatges de condol i record. 

Doblatge per casualitat

Entrevistada el 2022 al pòdcast La Vermella, de Catalunya Ràdio, va confessar que va arribar a la professió per casualitat, quan en una pel·lícula on havia aparegut, no va poder-se doblar a si mateixa. "A mi això no em tornarà a passar mai més", va dir en aquella època. Des de llavors, no ha parat mai de treballar. 

"Per mi, el doblatge és, primer de tot, llegeixo, escolto, miro, assajo i executo. Important: escoltar, les veus comuniquen totes les emocions. 

Per tant, nosaltres no podem posar una veu, nosaltres hem de posar l'emoció, i aquesta emoció no ve de la veu, sinó que ve de dins. Si això no ho sabem fer, hem perdut una gran oportunitat de ser de veritat." 

Ferma defensora del doblatge en català, amb motiu del Dia Internacional del Doblatge del 2022, va col·laborar amb la campanya "Donem la cara pel doblatge", de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC).

Tota una vida interpretant

Montse Miralles sempre deia que ella era actriu i que una de les coses que feia era doblatge. Per aquest motiu, en nombroses ocasions va deixar aparcats el micròfon i el faristol de la sala de doblatge per fer teatre, cinema i televisió. Els espectadors, per exemple, l'hem pogut veure en telenovel·les de TV3 com Laberint d'ombres, Porca misèria, Polseres vermelles, Cites, Ventdelplà, o Com si fos ahir, l'última aparició televisiva.  En cinema, pel·lícules com La Monyos o Perros callejeros. 

Polseres vermelles, 2013

Com si fos ahir, 2022

Entrevista 2017

Vaig tenir la sort d'entrevistar Montse Miralles en dues ocasions. La primera, durant l'estiu de 2017, a l'escola Eòlia, amb motiu del meu Treball de Recerca de Batxillerat en un curs de doblatge que impartia. Us la comparteixo aquí!